I detta inlägg fokuserar vi på vad som är viktigt att veta om bygglov för altaner. Vi hjälper dig att följa reglerna och riktlinjerna, förklarar när det är nödvändigt och ger dig praktiska råd för att följa processen. Vi hjälper även dig som redan har en altan och vill bygga om den till ett uterum. Det finns olika regler som styr, och det är inte alltid storleken på byggnaden som avgör om det är nödvändigt.
Att bygga en altan kräver vanligtvis inget bygglov. Du kan börja bygga om du bor i ett en- eller tvåbostadshus och uppfyller kraven nedan.
Även om det finns vissa generella riktlinjer för att avgöra om det är nödvändigt är byggnadsnämnden i din kommun den primära beslutsfattaren. Detta beror på att varje kommun har sina egna regler. Vi rekommenderar att du söker på ”kommunens namn + uterum” för att hitta relevant information för där du bor.
Checklista
Om du kan checka av dessa villkor så behöver du inte ansöka om bygglov för din altan:
- Du bor i ett bostadshus
- Altanen kan byggas inom 3,6 meter från din bostad.
- Högsta höjden på altanen får maximalt vara 1,8 meter.
- Altanen ligger minst fyra och en halv meter från gränsen till din fastighet.
Räcken och plank för din altan
Att bygga till altanräcke kräver inget. Situationen kan dock vara annorlunda om du planerar att bygga en mur eller ett plank som insynsskydd. Reglerna för att bygga en altan är desamma: Om ditt plank inte överstiger 1,8 meter i höjd, är placerat inom 3,6 meter från ditt hus och håller ett avstånd på minst 4,5 meter från tomtgränsen, då krävs vanligtvis inget.
Bygga utan bygglov
Du riskerar att hamna i besvärliga situationer om du påbörjar ett byggprojekt som enligt lag kräver bygglov, men har valt att inte söka detta i förväg. Du kan få en byggsanktionsavgift från byggnadsnämnden i din kommun om du bygger utan ett godkännande.
Byggnadsnämnden är ansvarig för att kontrollera och säkerställa att alla byggprojekt utförs i enlighet med gällande lagar och regler. När det upptäcks att ett bygge saknar det nödvändiga bygglovet kan nämnden agera. De kan bestämma vad som måste göras för att uppfylla kraven beroende på hur allvarlig situationen är. Byggnadsnämnden kan också besluta att du måste ändra eller rätta till det du byggde, eller i värsta fall riva det helt.
Behövs bygglov för att glasa in din altan?
För en inglasad altan, oavsett om byggnaden redan har ett tak, måste du ansöka från kommunens byggnadsnämnd. För att undvika juridiska konsekvenser är denna regel universell och måste alltid följas.
Bygga tak över din altan
För ägare till en eller två-bostadshus så kan man bygga skärmtak över sina altaner eller uteplatser utan att behöva ansöka om bygglov. Detta gäller bara om takets yta inte överstiger 15 kvadratmeter. Det är viktigt att komma ihåg att detta område omfattar den totala ytan av alla skärmtak på fastigheten. Du kan endast bygga ett till tak på högst fem kvadratmeter om du exempelvis redan har ett skärmtak på tio kvadratmeter på din tomt. I händelse av att det planerade skärmtakets yta överstiger 15 kvadratmeter måste du ansöka om bygglov för projektet.
Det finns tre olika kategorier av altaner när det gäller bygglov: de som inte kräver, de som lagligen undantas, och de som alltid kräver det.
De 3 olika alternativen
- Altaner som är undantagna
Detta är altaner vars höjd inte överstiger 1,2 meter från den naturliga marknivån till altanens golv. Det är absolut nödvändigt att ingen del av altanen överstiger denna höjdgräns. Även om de inte kräver bygglov måste dessa altaner följa gällande detaljplaner för att inte störa grannar eller störa trafiken.
- Altaner som kan vara undantagna
Under vissa omständigheter behövs inte kravet för att bygga altaner i enfamiljshus eller komplementbostadshus där fastigheten inte anses ha något historiskt eller kulturellt värde. Förutsättningarna är som följer:
- Altanens närhet till bostadshuset, med ett avstånd som inte överstiger 3,6 meter.
- En maximal höjd på 1,8 meter.
- En placering på minst 4,5 meter från tomtgränsen, eller närmare med grannens godkännande.
- Altaner som alltid behöver bygglov
- Extern ändring eller tillbyggnad: Höjden varierar från 1,2 till 1,8 meter beroende på placering och design.
- För att komplettera: När en del av altanen är större än 1,8 meter räknas den som en volymökning.
- En fristående altan kräver: om det anses vara en byggnad, särskilt om altangolvet täcker ett område under 1,8 meter i höjd.
- När detaljplans- eller områdesbestämmelser säger att fasadförändringar kräver bygglov
Ändringar för altaner
Ändringar gjordes i plan- och bygglagen i juli 2019 för att ge husägare större flexibilitet när det gäller att genomföra byggprojekt på sina fastigheter, särskilt när det gäller att bygga altaner utan bygglov. Att bygga altaner som avviker från detaljplaner och områdesbestämmelser är möjligt för ägare av en-, två- eller komplementbostadshus. Det finns dock ett viktigt undantag för byggnader och områden som är av stor betydelse ur historis, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Innan denna lagändring var det ofta svårt att avgöra om en altan krävde bygglov. Beslutet togs utifrån faktorer som altanens höjd och dess visuella intryck. De nya reglerna gör det lättare för husägare att avgöra om deras altanprojekt är lämpligt för fria åtgärder. Det är dock fortfarande nödvändigt för att installera en ny altandörr eller ändra utseendet på en befintlig dörr, även om många altanprojekt nu kan genomföras utan. Detta gäller särskilt om det inte har funnits något dörrutrymme tidigare.
Om man känner sig osäker på reglerna eller villkoren för sitt specifika projekt bör de prata med byggnadsnämnden i sin kommun. När det gäller att bevilja bygglov är det slutliga beslutet fattat av kommunens byggnadsnämnd.
Sammanfattning
När du planerar att bygga en altan är det viktigt att förstå de regler och bestämmelser som krävs. Innan du påbörjar ditt projekt med att bygga en altan är det viktigt att veta om reglerna, som kan variera beroende på storleken och placeringen. Det är alltid fördelaktigt att anlita experter som AHL Bygglov för att underlätta processen och säkerställa att ditt projekt överensstämmer med alla lagar och regler.