Bygglovstips 2024: Kom Igång

Bygglov

Starta Rätt

Nu när 2024 har börjat så är det viktigt att vara välinformerad om de nyaste bygglovsreglerna och riktlinjerna. Detta gör det lättare för dig att planera ditt projekt. Denna guide tar upp viktiga saker som taxor, regler för attefallshus, hur man överklagar beslut, hur länge ett bygglov är giltigt och de stora ändringarna i bygglagen som kan påverka ditt byggprojekt. Genom att förstå dessa element kan du förbättra planeringen och förberedelsen av ditt byggprojekt, undvika vanliga misstag och säkerställa att ditt projekt följer de senaste reglerna och utnyttjar de möjligheter och fördelar som finns tillgängliga. Med nya ändringar i bygglagen som träder i kraft 2024 är det av yttersta vikt att vara väl förberedd. Vi utforskar de viktigaste punkterna i dessa ändringar och hur de påverkar dig.

Taxa för bygglov

När det gäller taxering så är det viktigt att förstå hur de nya reglerna och taxorna som införs 2024 kommer att påverka ditt projekts budget. De uppdaterade taxorna kan innebära förändrade avgifter för ansökningar och är en anpassning till marknadsförhållandena. För att budgetera korrekt är det viktigt att noggrant granska dessa ändringar. Förväntningarna på utgifterna bör baseras på en grundlig förståelse av de nya regleringarna, eftersom kostnaderna kan variera beroende på projektets omfattning och lokala myndigheters specifika krav. För projektets framgång och för att undvika onödiga utgifter är det viktigt att vara väl förberedd och ha en korrekt uppskattning av dessa kostnader.

Attefallshus och nya regler

Attefallshus har blivit ett attraktivt alternativ för både stora och små byggprojekt, tack vare dess flexibilitet och de relativt enkla regler som tillämpas. Dessa småhus kan byggas utan traditionellt bygglov under vissa villkor, som begränsar deras storlek och placering. Ändå är det viktigt att vara medveten om de senaste reglerna eftersom de alltid kan ändras, vilket påverkar när och hur ett attefallshus faktiskt  kan byggas. Attefallshus utan bygglov måste följa vissa placeringsregler och inte överskrida en specifik kvadratmetergräns. Ändå kan större projekt eller projekt som inte uppfyller dessa krav fortfarande kräva traditionella bygglov.

Viktiga punkter:

  • Attefallshus undantas men måste följa vissa regler.
  • De får innehålla kök, badrum och byggas för året runt-boende som komplementbostadshus.
  • Byggytan är begränsad till 30 kvadratmeter både för komplementbostadshus och komplementbyggnader, gällande från 1 mars 2020 respektive 1 augusti 2020.
  • Maximal yttre nockhöjd är 4 meter.
  • Byggnaden måste vara minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs grannens tillstånd.
  • En bygganmälan måste lämnas in till kommunen, även om bygglov inte krävs.
  • Fastigheten måste ha ett befintligt huvudhus klassificerat som en- eller tvåbostadshus.
  • Ett befintligt hus kan byggas ut med maximalt 15 kvadratmeter, känd som en ”Attefallstillbyggnad”.

Bygglov för altaner

Reglerna som trädde i kraft i juli 2019 har gjort det mycket lättare för människor som vill bygga altaner, eftersom vissa situationer inte längre kräver bygglov. Denna ändring i byggreglerna syftar till att främja hemrenoveringsprojekt genom att minska byråkratin i mindre byggnationer. Det är dock viktigt att komma ihåg att även om kraven inte längre är nödvändiga för vissa projekt, måste du fortfarande följa vissa begränsningar för att säkerställa att ditt projekt överensstämmer med lokala lagar.

Att bygga en altan kan göras utan bygglov om vissa kriterier uppfylls, vilka inkluderar:

  1. Det finns redan ett en- eller tvåfamiljshus på fastigheten.
  2. Altanen placeras högst 3,6 meter från huvudbyggnaden.
  3. Altanens högsta punkt, inklusive räcket, överstiger inte 1,8 meter över marken.
  4. Den är placerad minst 4,5 meter från tomtgränsen.
  5. Speciella regler kan dock tillämpas på byggnader eller områden med särskilt historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde.
  • Kontrollera alltid med din kommun för specifika regler som gäller för din fastighet.

Behövs bygglov för carport?

När du planerar att bygga en carport är det viktigt att veta de olika bestämmelserna om när du behöver bygglov och när du inte behöver det. Om carporten är i direkt anslutning till ditt hus eller nära en allmän väg eller strand krävs oftast bygglov. I vissa fall kan inget bygglov krävas för fristående carports som är placerade en viss distans från huvudbyggnaden och tomtgränsen. Det är dock alltid bäst att kontakta din lokala byggnadsnämnd för att få den bästa informationen och råd som är anpassad till ditt projekt eftersom reglerna varierar från kommun till kommun.

När det behövs:

  • Carporten ansluter direkt till huset.
  • Placering nära allmän väg eller strand.
  • När den byggs närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

När det inte behövs:

  • För fristående carports, beroende på storlek och placering.

Vid ansökan om bygglov är det viktigt att inkludera:

  • Planritning
  • Fasadritning
  • Situationsplan
  • Sektionsritning

Dessa handlingar är avgörande för att ge en tydlig översikt över projektet och dess inverkan på omgivningen, vilket underlättar kommunens beslutsprocess.

Överklaga beslutet

I Sverige har de som påverkas negativt av ett bygglovsbeslut alltid möjligheten att överklaga beslutet genom en process som tar ungefär tre veckor. Först måste överklagandet skickas till kommunens byggnadsnämnd. Det kan sedan överföras till Länsstyrelsen och eventuellt till mark- och miljödomstolen. Överklagandet bör tydligt  förklara de ändringar som önskas utan att citera specifika lagparagrafer. Även om det inte kostar något att överklaga, kan juridisk rådgivning vara klokt för att stärka sin sak.  Det finns en möjlighet att överklaga beslutet om det har en betydande inverkan på den berörda personens situation eller egendomsrättigheter. Överklagandeprocessen är avgörande för att säkerställa att individers och grannars rättigheter beaktas under byggprocessen.

Giltighetstiden

Giltighetstiden är en viktig aspekt i planeringen av alla byggprojekt, inklusive för attefallshus och altanbyggen. Ett bygglov har en begränsad giltighetsperiod, under vilken byggnationen måste påbörjas och slutföras. 

Enligt Kap. 9 § 43 i Plan- och bygglagen (PBL) måste arbetet som bygglovet avser påbörjas inom två år och slutföras inom fem år från det att beslutet vann laga kraft. Byggnadsnämnden kan inte förlänga giltighetstiden om dessa tidsramar inte uppfylls och bygglovet löper ut. Alternativt måste en ny ansökan göras, vilket kan kräva samma procedurer, men en överklagandeprocess kan förlänga byggtiden mycket.

Detta säkerställer att projektet kan fortsätta framåt utan att bryta mot gällande regler. Att hålla sig väl informerad om dessa tidsramar är avgörande för en smidig byggprocess.

Handläggningstid för bygglov under 2024

Enligt Plan- och bygglagen (PBL) bör du få besked inom tio veckor om alla handlingar är korrekt inlämnade för bygglovsansökan. Om handlingarna inte är färdiga ges ytterligare tio veckor till stadsbyggnadskontoret. Handläggningstiden varierar mycket mellan kommunerna; en studie säger att det i genomsnitt tar över fyra veckor (21 arbetsdagar) att få bygglov, men det kan ta upp till flera hundra dagar.

Sammanfattning

Det kan vara svårt att följa processen. Men med rätt förberedelse och djupgående kunskap om gällande regelverk kan resan bli mycket lättare. Genom att hålla dig uppdaterad med de senaste reglerna och bestämmelserna kan du planera och slutföra ditt byggprojekt med större förtroende och förhoppningsvis mindre stress. Det betyder att man måste prata aktivt med kommunen, vara noggrann i planeringsfasen och förstå de byggnormer som gäller. På så sätt blir byggprocessen snabbare och projektet lyckat. Förutom dessa steg kan AHL hjälpa till med konstruktionsritningar och tjänsten som kontrollansvarig. Detta förenklar processen ytterligare och garanterar att ditt projekt uppfyller alla tekniska krav och standarder.